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22

1.-

Cantora, Margarita; Zhao, Jun and Yang Linlin. Vitamin D and immune function: From Pregnancy to Adolescence. Proc Nutr Soc

2012

;

71

(

1

):

62-66

.

2.-

Elder, Jane. Bishop, Nicholas.). Rickets. Lancet

2014

;

6736

(

13

):

61650-61655

.

3.-

Greer, Frank. Defining Vitamina D deficiency in Children: Beyond

25

-OHA Vitamin D serum concentrations. Pediatrics

2009; 124;1471

.

4.-

Holick, Michael. VITAMIN D: A D-LIGTHFUL SOLUTION FOR HEALTH. J investing Med

2011

;

59

(

6

):

872-880

.

5.-

Imel, Erik and Carpenter, Thomas Rickets : The Skeletal Disorders of impaired Calcium or Phosphate Availability. Pediatrics endocrinology. A Practical Clinical Guide

2013 ;357-378

.

6.-

Khazai, Natasha; Judd, Suzanne y Tangpricha, Vin. Calcium and Vitamin D: Skeletal and Extraesqueletal Health. Curr Rheumatol Rep

2008; 10(2):110-117

.

7.-

Laird, Eamon; Ward, Mary; McSorley, Emeir; Strain, J and Wallace Julie Vitamin D and Bone Health, Potential Mechanisms. Nutrients

2010; 2, 693-724.

8.-

Madhusmita, Mirsa; Pacaud, Daniele ; Petryk, Anna; Ferrez, Paulo y Kappy, Michael Deficiency in Children and Its Management: Review of current Knowledge and

Recommendations. Pediatrics

2008; 122;398

.

9.-

Ozkan, Behzat Nutritional Rikets. J Clin Res Ped Endo

2010

;

2(4); 137-143

.

Referencias:

ANEXO

1

Tabla

1

Contenido aproximado de vitamina D de diferentes

alimentos

Alimentos

Vitamina D

Leche de vaca

3-40

UI/l

Leche con calcio y vitamina D

30-32

UI/

100

g

Mantequilla

30-32

UI/

100

g

Yogur

2,4

UI/

100

g

Petit suisse

8

UI/

100

g

Queso camembert

6,8

UI/

100

g

Queso cheddar

10,4

UI/

100

g

Queso parmesano

18,4

UI/

100

g

Queso emmental

44

UI/

100

g

Queso de bola

7,2

UI/

100

g

Queso de Burgos

8

UI/

100

g

Queso manchego seco

80

UI/

100

g

Margarina fortificada

240-320

UI/

100

g

Huevo

70

UI/

100

g

Caballa del atlántico (en bruto)

360

UI/

100

g

Bacalao (en bruto)

44

UI/

100

g

Bonito-arenque-atún

800

-

900-1000

UI/

100

g

Boquerón-sardina-salmón

280

-

320

UI/

100

g

Jurel, palometa

640

UI/

100

g

Congrio

800

UI/

100

g

Camarones

152

UI/

100

g

Langostinos

720

UI/

100

g

Anchoas en aceite

472

UI/

100

g

Salmón ahumado

800

UI/

100

g

Conservas de

224-332

UI/

100

g

atún/sardinas/salmón/caballa en aceite

Conservas de salmón con

624

UI/

100

g

espinas en aceite

Arenque en vinagre

680

UI/

100

g

Hígado de ternera

15-50

UI/

100

g

Hígado de pollo

80

UI/

100

g

Setas shitake secas

1660

UI/

100

g